Diabetes mellitus
Diabetes mellitus, kortweg diabetes, is een stoornis waarbij de hoeveelheid suiker (glucose) in uw bloed te hoog is. Daarom spreekt men ook wel van suikerziekte. Glucose komt vooral uit de koolhydraten in onze voeding. Koolhydraten zitten bijvoorbeeld in brood, aardappelen, rijst en zoete producten. Glucose is belangrijk voor het lichaam, omdat het energie levert aan onder andere de spieren, hersenen en het zenuwstelsel. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat de lichaamscellen glucose uit het bloed opnemen.
Insuline wordt gemaakt in de alvleesklier. Wanneer de hoeveelheid insuline in het bloed toeneemt zorgt de insuline ervoor dat de cellen meer glucose uit het bloed gaan opnemen, zodat het glucosegehalte niet te hoog wordt. Bij gezonde mensen produceert de alvleesklier meer insuline als de bloedglucose stijgt tijdens of na de maaltijd. Bij mensen met diabetes gebeurt dit onvoldoende of reageert het lichaam onvoldoende op de geproduceerde insuline.
Hoe ontstaat Diabetes?
Diabetes ontstaat door een tekort aan insuline (insuline deficiëntie), of doordat lichaamscellen minder gevoelig zijn geworden voor insuline (insuline resistentie). De cellen kunnen dan minder glucose uit het bloed opnemen, daardoor wordt het glucosegehalte in het bloed te hoog.
Er zijn twee vormen van diabetes:
- Type 1 diabetes: hierbij maakt de alvleesklier nauwelijks insuline. Deze vorm komt vanaf de kinderleeftijd voor en ontstaat vrij snel.
- Type 2 diabetes: hierbij zijn de lichaamscellen minder gevoelig geworden voor insuline. Deze vorm ontstaat langzaam en openbaart zich meestal pas na het veertigste jaar. Helaas komt deze vorm van diabetes steeds vaker voor, met name bij jonge mensen met overgewicht. Ook erfelijkheid speelt een rol.
Veel voorkomende klachten bij diabetes
Diabetes is een ziekte die niet meer overgaat en die langzaam erger wordt. Een verhoogd glucosegehalte merkt u vaak niet op. Klachten die kunnen wijzen op diabetes zijn: veel en vaak plassen, dorst, moeheid, jeuk, slecht genezende wondjes en infecties van de huid. Diabetes is niet te genezen, maar met een juiste behandeling is verdere achteruitgang te voorkomen. Daarom is het belangrijk om bij klachten, die kunnen wijzen op diabetes, naar uw huisarts te gaan.