Hartaanval, beroerte, etalagebenen, hartritmestoornissen
Bovengenoemd zijn een aantal ziekten van het hart- en de bloedvaten. Op het moment dat de bloedvaten vernauwd zijn door verkalking van bloedvaten gaan er problemen ontstaan die kunnen leiden tot deze aandoeningen. Zie ook hiervoor het filmpje:
- Een hartaanval ontstaat op het moment dat een klein stolsel in de (reeds vernauwde) kransslagader een verstopping veroorzaakt.
- Een beroerte ontstaat, doordat een stolsel zich vastzet in een vernauwd bloedvat in het hoofd.
- Etalagebenen zijn het resultaat van een vernauwing van de bloedvaten in de benen waardoor pijn ontstaat, omdat de bloeddoorstroming niet goed is.
- Daarnaast komen hartritmestoornissen voor, waarbij het hart moeite heeft om het juiste ritme te behouden. Zie ook onderstaand filmpje voor meer informatie.
Hoe ontstaan hart- & vaatziekten?
De belangrijkste oorzaken van hart- & vaatziekten zijn een ongezonde levenstijl, andere gezondheidsproblemen en een erfelijke aanleg.
Een ongezonde leefstijl met name roken is een belangrijke oorzaak voor het krijgen van hart- en vaatzieken. Daarnaast spelen ook ongezond eten, overgewicht, te weinig bewegen en overmatig alcoholgebruik een rol. Deze factoren kunt u zelf beïnvloeden en uw huisarts kan u daarbij helpen. Hiervoor bestaat een goed programma.
Andere gezondheidsproblemen zoals diabetes, reuma, verminderde nierwerking, hoge bloeddruk en een verhoogd cholostorolgehalte geven ook een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Een goede behandeling en ondersteuning van de huisarts kan het risico op hart- en vaatziekten verkleinen.
De erfelijke aanleg voor het krijgen van hart- en vaatziekten kunt u niet veranderen. Een aanwijzing voor erfelijke aanleg is bijvoorbeeld dat uw vader, moeder, broer of zus vóór hun 65e jaar hart- & vaatziekten hebben gekregen. Ook een Hindoestaanse/Surinaamse afkomst kan hiervoor een aanwijzing zijn. Als u eerder hart- en vaatklachten heeft gehad, is de kans ook groter dat u deze klachten weer krijgt.
Veelvoorkomende klachten bij hart- en vaatziekten
Hart- en vaatziekten zijn ziektes die niet meer overgaan en die langzaam erger worden. Daarom is het belangrijk dat u bij klachten uw huisarts bezoekt. Klachten die kunnen wijzen op hart- en vaatziekten zijn: pijn, druk, zwaar of benauwd gevoel op de borst bij inspanning of bij overgang naar kou, onverklaarde moeheid, opgezette benen door vocht, verlamming, moeheid en pijn in kuiten bij lopen. Na de juiste vaststelling van de oorzaak en ziekte, goede behandeling, medicatie, goede uitleg en begeleiding is verlichting van uw klachten mogelijk en achteruitgang van uw gezondheidssituatie te voorkomen.