Preloader image
   
Title Image

Soa’s zijn seksueel overdraagbare aandoeningen. Soa’s zijn besmettelijk en de meeste worden overgedragen bij onveilig vrijen. Een soa geeft niet altijd klachten. Maar ook dan kun je een soa ongemerkt doorgeven. Sommige soa’s hebben ernstige gevolgen als ze niet op tijd worden behandeld. Gelukkig zijn de meeste gemakkelijk te genezen.  Per jaar lopen in Nederland naar schatting ruim 100.000 mensen een soa op. Voorbeelden van soa’s zijn: infectie met hiv, dat aids veroorzaakt, chlamydia, genitale wratten, herpes genitalis, gonorroe, hepatitis B en syfilis

 

Hoe loop je soa’s op?

Soa’s worden overgedragen via sperma, bloed, vaginaal vocht en bij contact van slijmvliezen. Slijmvliezen zitten onder andere in de anus, de penis, de vagina en de mond.

 

Waar krijg je geen soa van?

Een soa krijg je niet door uit het kopje van een ander te drinken. Je krijgt het ook niet via een hoestbui, insectenbeten of een vieze wc-bril.

 

 

 

 

 

Bron: soaaids.nl

De meeste soa’s worden overgedragen bij onveilig vrijen:

  • vaginale geslachtsgemeenschap zonder condoom (penis in vagina)
  • anale geslachtsgemeenschap zonder condoom (penis in anus)
  • orale seks (pijpen en beffen) zonder condoom of beflapje
  • gezamenlijk gebruik van seksattributen, zoals een dildo, zonder deze tussendoor schoon te maken.

 

Een aantal soa’s is ook overdraagbaar via bloed. Hiv, hepatitis B en syfilis kun je oplopen als gevolg van een onhygiënisch aangebrachte tatoeage of piercing. Of als je voor drugsgebruik de naalden, spuiten of andere attributen van een ander gebruikt.

Tijdens zwangerschap kunnen hiv, hepatitis B en syfilis worden overgedragen van moeder op kind. Hiv, hepatitis B, syfilis, chlamydia, herpes genitalis en gonorroe kunnen tijdens de geboorte worden overgedragen op de baby.

 

Lees meer over soorten soa’s