Dienst doen, hoe werkt dat nou?
By administrator InIedere praktijkhoudende huisarts in Nederland moet de huisartsenzorg niet alleen overdag waarborgen (in de eigen praktijk), maar ook in avond, nacht en weekend; de zogenaamde ANW-zorg.
Deze ANW-zorg is in onze regio geregeld via de huisartsenpost Midden-Brabant, in Tilburg. Daar wordt dagelijks door huisartsen dienst gedaan, ook door de praktijkhouders uit Oisterwijk. Dat betekent ook dat er continu gewerkt wordt, omdat er dienst wordt gedaan voor een regio met ruim 400.000 inwoners (Berkel-Enschot, Diessen, Drunen, Gilze, Goirle, Haaren, Hilvarenbeek, Kaatsheuvel, Loon op Zand, Moergestel, Oisterwijk, Riel, Sprang-Capelle, Tilburg, Udenhout, Waalwijk, Waspik). Jaarlijks zijn er ruim 90.000 verrichtingen. De ‘ouderwetse’ slaap/beschikbaarheidsdienst bestaat dus niet meer.
Het aantal diensten dat je als huisarts moet doen, is gerelateerd aan de praktijkgrootte: hoe meer ingeschreven patiënten, hoe meer diensten. Voor onze praktijk betekent dit dat er ongeveer 38 diensten gedaan worden per jaar: ongeveer eenmaal per 8 dagen (gerekend bij 6 vakantieweken en 5 nascholingsdagen).
Er zijn verschillende soorten diensten:
- avonddienst door-de-week (17.00 uur – 23.45 uur)
- nachtdienst door-de-week (23.30 uur – 08.00 uur)
- dag-, avond- of nachtdienst in het weekend
De dag na een nachtdienst is de praktijk wel geopend, maar wordt er geen spreekuur gedaan. De assistentes zijn aanwezig, maar de huisarts ligt te slapen. Voor dringende zaken nemen de collega’s in de Oisterwijk Kliniek de zorg over. Soms betekent dienst doen dat de huisarts eerder uit de praktijk weg moet, om op tijd (17.00 uur) op de huisartsenpost te kunnen zijn.